Historija

Proizvodnja ležajeva i dijelova ima dugogodišnju tradiciju razvijajući se prvobitno u jednom od društava koja su integrisana u UNIS 1968. godine. Od 1968. godine se organizira u preduzeću UTL Vogošća koje je osnovano zajedničkim ulaganjem UNIS-a i AB SKF iz Švedske. 

Do početka ratnih dejstava u BiH 1992. godine UNIS je bio najznačajniji proizvođač konusnih i cilindričnih ležajeva u bivšoj Jugoslaviji, plasirajući značajan dio svoje proizvodnje i na strana tržišta.

Tokom ratnih dejstava u periodu 1992. do 1995. godine skoro sve naše tvornice u oblasti ležajeva i dijelova su devastirane, tako da smo ostali bez najznačajnijih kapaciteta. Tokom 2003. godine smo otpočeli sa revitalizacijom proizvodnje u pogonima u Vogošći. Projekat se odvija u fazama, tako da smo do 2006. uspjeli obnoviti proizvodnju valjčića za konusne i cilindrične ležajeve. U drugoj fazi projekta obnavljamo kapacitete za kovanje vanjskog i unutrašnjeg prstena za ležajeve; očekujemo da ćemo našim kupcima moći ponuditi i ove proizvode do kraja 2015. godine.


Izdvojeno